En kyllingesuppe der styrker immunforsvaret, mavetarmfloraen, hud, led og knogler.

Nu hvor vi går vinteren i møde, så har vi brug for ekstra styrke og et velfungerende immunforsvar. Især i disse corona tider.

Bone Broth er mit hemmelige våben mod vinterforkølelser og mavetarm problemer. Bone Broth er en næringsrig suppe, som er langtidssimret på ben og knogler af kylling, okse eller fisk.

Når man langtidssimrer ben og brusk, så frigøres gavnlige stoffer som kollagen, glutathion, glycin, gelatine og glutamin. Mange af disse stoffer har en antiinflammatorisk effekt og virker genopbyggende på kroppen.

Her er 4 gode grunde til at spise Bone Broth:

Styrker dit mavetarmsystem og immunforsvar
Gelatine beskytter slimhinden i tarmen og styrker tarmfloraen. En sund og velfungerende tarmflora styrker desuden immunforsvaret og bekæmper kronisk inflammation i kroppen.

Kollagen hjælper med at danne bindevæv og forebygger utæt tarm ved at genopbygge tarmslimhinden, så madpartikler, større molekyler og giftstoffer holdes inde i tarmene, hvor de hører til, og ikke slipper ud i blodbanen, hvor de skaber inflammation.

Afgifter kroppen
Glycin er en aminosyre, som beskytter leveren mod skadelige virkninger fra toksiner, alkohol, medicin og lignende.

Bone Broth indeholder desuden glutathion, der hjælper leveren med at udskille fedtopløselige stoffer især tungmetaller som bly og kviksølv.

Styrker hud, led og knogler
Bone Broths høje indhold af kollagen styrker bindevævet og reducerer rynker, strækmærker, celluite og slap hud. Med alderen falder produktionen af kollagen, så et naturligt tilskud af kollagen fra bonebroth er et godt alternativ til syntetisk kollagen i pulverform.

Kollagen stimulerer bruskdannelsen i leddene, og gør dem mere smidige.

Bone Broth indeholder glucosamin, som kan reducere ledsmerter og gigtgener.
Dine knogler har ligeledes godt af Bone Broth på grund af det høje indhold af calcium, fosfor og magnesium, som er afgørende for stærke knogler.

Bæredygtigt og mindsker madspild
Det er både let og relativt billigt at lave en god Bone Broth. Du kan bruge dine gamle grøntsagsrester og skroget fra en god økologisk kylling, som du har fået til aftensmad. Hvis du ikke orker at gå i gang med at langtidskoge en Bone Broth, så kan du fryse kyllingeskroget ned, indtil du har tid til at koge en Bone Broth.

 

Sådan laver du Bone Broth

Der findes mange forskellige måder at koge en god Bone Broth på. Som udgangspunkt skal du bruge gode økologiske råvarer. Du kan bruge ben og knogler af kylling, okse eller fisk tilsat diverse grønsager og krydderurter.

Første gang du skal lave en Bone Broth, er det en god ide at følge en opskrift, men når du først har styr på teknikken, så kan du eksperimentere mere frit med ben og grøntsager.

Jeg har prøvet mig lidt frem og har fundet frem til denne enkle opskrift. Det er en god begynder opskrift.
Den færdige Bone Broth kan holde sig i køleskabet i op til 7 dage eller i fryseren helt op til et år.

Ingredienser:

1 hel kylling eller suppehøne
2 spsk æblecidereddike
½ kilo blandede grøntsager fx gulerødder, porre og pastinak (eller hvad du har i køleskabet)
2 store løg
2 laurbærblade
½ spsk sorte peberkorn
2 tsk salt

Fremgangsmåde:

    • Kom kyllingen i en stor gryde sammen med peberkorn, salt, laurbærblade og eddike.
    • Skær grøntsagerne i mindre stykker og kom dem i gryden.
    • Tilsæt koldt vand så det dækker kyllingen med ca. 3 cm.
    • Kog op og lad det småsimre for lav varme i 12-24 timer.
    • Når det koger, fjernes skum og urenheder med en ske.
    • Efter 1-2 timer fjern da så meget kød som muligt fra kyllingen. Og læg skroget tilbage i gryden, og lad det simre videre. Brug det lækre kød i en salat eller gryderet.
    • Jeg slukker for min Bone Broth om aftenen, og stiller den et koldt sted om natten og koger videre næste morgen.
    • Når Brothen er kogt færdig, så si den og kassér skrog og grøntsager.
    • Sæt den i køleskabet natten over og fjern derefter al fedtet, der har samlet sig på toppen.
    • Hæld Bone Brothen på glas eller i bokse med låg.

Resultatet af den lange slowcooking proces er værd at vente på. Find et dejligt sted og sæt dig med fødderne oppe og nyd en kop dampende varm Bone Broth. Det bliver ikke meget bedre.

Rigtig god fornøjelse.